• headerbilde

14 tegn på at overgangsalderen er her

on tirsdag, 06 november 2012. Posted in Overgangsalder

Overgangsalderen er sikrere enn banken. Her kan du sjekke om du er i overgangen.

Overgangsalderen er ikke overstått i en fei. Det tar flere år fra de første tegnene melder seg, til det hele er overstått.

Overgangsalderen er perioden før menopause, menopause er den tilstanden kvinner kommer i når eggløsning har opphørt og overgangsalderen er over.

 

"Gjennomsnittlig overgangsalder i den vestlige verden er 51,4 år. For de fleste starter overgangsfasen flere år før dette med endret blødningsmønster, etter hvert utsettende menstruasjoner og eventuelt nattesvette og hetetokter. Overgangsfasen varer i gjennomsnitt fire år", skriver gynekolog og fagredaktør Åsle-Marit Ullern i nettstedet overgang.no.

>> Her finner du test-skjemaet

Vanligst i årene 45-55

– Så mange som 90 prosent opplever at menopause inntrer mellom 45 og 55 år. Bare 5 prosent har menstruasjon lenger enn 55 år, og 1 prosent har tidlig overgangsalder før 40 år, skriver gynekologen videre. Hun har utarbeidet en liste over symptomer som vanligvis melder seg før overgangsalderen starter.

På grunnlag av symptomene, har gynekologen satt opp et skjema, hvor du kan krysse av for hvor plagsomme symptomene er – om du har dem i det hele tatt.

Arvelige faktorer spiller en stor rolle for når overgangsalderen intreffer. Kvinner som røyker har menopause ca 2 år tidligere enn ikkerøykere. Operasjoner på eggstokkene kan også gi tidligere menopause.

Mange ulike symptomer

Listen over symptomer på at overgangsalderen har startet er lang.

Muskel- og leddsmerter, angst, blæreproblemer, menstruasjonsforstyrrelser, oppblåsthet, nedsatt sexlyst, konsentrasjonsprobler, hodepine, hetetokter, humørsvingninger, søvnproblemer, trøtthet, tørre slimhinner, smertefulle samleier, hjerteklapp og vektøkning.

Dette er noe av det ulike helsenettsteder skriver om i forbindelse med kvinners naturlige overgang fra fruktbar til ikke-fruktbar.

Ti år med hetetoker - eller livslang overgang

Plagene som oppstår i forbindelse med overgangsalderen er ikke til å spøke med. Hete- og svettetokter kan vare i opp til ti år, men de avtar gradvis.

Ofte blir de helt borte etter at overgangsalderen er vel overstått. Hvor kraftige hetetoktene er, varierer fra kvinne til kvinne.

Rundt 85 prosent av alle kvinner opplever hetetokter i forbindelse med overgangsalderen.

Ifølge en artikkel skrevet av gynekolog Mette Moen, som er en av fagekspertene i Klikk.nos helsetjeneste Doktoronline, kan overgangsalderen oppfattes som overstått når symptomene gir seg. Men hun legger til at hos noen fortsetter de livet ut.

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Du kommenterer nå kun som gjest.

Medexpress, c/o Medlite AS, Hvittingfossveien 20, 3080 Holmestrand. Telefon: 33 09 62 12
© 2012 Medexpress. Alle rettigheter reservert. Webdesign: Idéhuset Albretsen